TRWA NABÓR NA KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY W ZAWODZIE KUCHARZ

12.12.2014 r.

Informujemy wszystkich chętnych, że istnieje możliwość ukończenia kursu i uzyskania pełnych kwalifikacji zawodowych w zawodzie kucharz, - kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów.

Uczestnik kursu nie ponosi żadnych opłat. Warunkiem uruchomienia zajęć jest zgromadzenie 20 osób, które złożą wymagane dokumenty.

Wszelkich informacji udzielają:

mgr inż. Iwona Pabian tel. 14 636 08 10 w. 108, 604 892 478

mgr Jacek Krawczyk tel. 14 636 08 10 w. 110

Formularz zgłoszeniowy: kliknij tutaj


 

Zawód: kucharz 512001  

T.6. Sporządzanie potraw i napojów

650

Kwalifikacja: T.6. Sporządzanie potraw i napojów

Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.

Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.

Po ukończonym kursie i zdaniu egzaminu uzyskuje się świadectwo wydane przez CKE potwierdzające uprawnienia do wykonywania zawodu w ramach kwalifikacji „Sporządzanie potraw i napojów”.

Plan nauczania Liczba godzin 
w cyklu nauczania

I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:

 

BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy 26
PDG – Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej 27
JOZ - Język obcy zawodowy 37
KPS – Kompetencje personalne i społeczne -

II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego

 

Towaroznawstwo żywności 40
Podstawy żywienia i zasady higieny 35
Technika w gastronomii 30

III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.6.

 

Sporządzanie potraw i napojów

 

Procesy technologiczne i ocena jakości  żywności 227
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów 228
RAZEM: 650

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6.Sporządzanie potraw i napojówmoże uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznychoraz uzyskaniu wykształcenia średniego.

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ RÓWNOLEGŁEGO UKOŃCZENIA DWULETNIEGO LICEUM  OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO W CKZIU W TARNOWIE.

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi,  maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwachzajmujących się  przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Planuje i organizuje pracę w kuchni.


Praca: w hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach pasażerskich i domach prywatnych.

Dodano: 2014-12-08