Informujemy wszystkich chętnych, że istnieje możliwość ukończenia kursu i uzyskania pełnych kwalifikacji zawodowych w zawodzie kucharz, - kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
Uczestnik kursu nie ponosi żadnych opłat. Warunkiem uruchomienia zajęć jest zgromadzenie 20 osób, które złożą wymagane dokumenty.
Wszelkich informacji udzielają:
mgr inż. Iwona Pabian tel. 14 636 08 10 w. 108, 604 892 478
mgr Jacek Krawczyk tel. 14 636 08 10 w. 110
Formularz zgłoszeniowy: kliknij tutaj
T.6. Sporządzanie potraw i napojów |
650 |
Kwalifikacja: T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową.
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym.
Po ukończonym kursie i zdaniu egzaminu uzyskuje się świadectwo wydane przez CKE potwierdzające uprawnienia do wykonywania zawodu w ramach kwalifikacji „Sporządzanie potraw i napojów”.
Plan nauczania | Liczba godzin w cyklu nauczania |
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: |
|
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy | 26 |
PDG – Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej | 27 |
JOZ - Język obcy zawodowy | 37 |
KPS – Kompetencje personalne i społeczne | - |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego |
|
Towaroznawstwo żywności | 40 |
Podstawy żywienia i zasady higieny | 35 |
Technika w gastronomii | 30 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.6. |
|
Sporządzanie potraw i napojów |
|
Procesy technologiczne i ocena jakości żywności | 227 |
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów | 228 |
RAZEM: | 650 |
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6.Sporządzanie potraw i napojówmoże uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznychoraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ RÓWNOLEGŁEGO UKOŃCZENIA DWULETNIEGO LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO W CKZIU W TARNOWIE.
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwachzajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Praca: w hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach pasażerskich i domach prywatnych.
Dodano: 2014-12-08